Ett sponsrat inlägg dyker upp i Instagramflödet.

Skådespelaren Kirsten Dunst går omkring i ett rum i bara underkläder. Hon stannar framför kameran och berättar leende om ”sin första kyss”: hon stod i en mörk hiss när en kille ”lays one on her” – tvångskysser henne alltså. Det var en kille som Dunsts bästa vän var kär i och som hon själv hade noll intresse av att hångla med. Fnissande berättar hon att hon blev ”väldigt upprörd” efteråt eftersom hon var kär i en annan och inte alls ville bli kysst av killen i hissen.

Så vad gör inlägget reklam för? Arbete mot sexuella övergrepp kanske? En kampanj där kändisar berättar om sina erfarenheter av övergrepp för att få fler att våga prata om det? Nej då. Det är Calvin Kleins underklädeskampanj för hösten 2017. ”First kiss”. Gullegull och fnissefniss – så gick det till när jag fick min första kyss!

Fick sin första kyss. En man hoppar på henne i en mörk hiss och trycker sina läppar mot hennes trots att hon inte vill. Fick sin första kyss. Så jobbar våldtäktskulturen: när män går över alla gränser och tar sig friheter med en kvinnas kropp utan att bry sig om vad hon vill ska hon ändå så det som en gåva hon får. Fnisselifniss, ”and I was really upset afterwards”.

 

Låt mig bryta ner det för er. Att bli tvångskysst i en mörk hiss är vare sig en gåva, gulligt eller romantiskt. Att män tar sig friheter med kvinnors kroppar är inget vi ska fnissa bort. Det är inget att berätta som en fånig anekdot, inget att avfärda med ett skratt eller nedvärdera. Och det är tamigfan inte underlag för en reklamfilm för kvinnors underkläder!

 

Bara i en våldtäktskultur lanseras kampanjer som denna. Bara i en våldtäktskultur är mäns sexualiserade våld och övergrepp mot kvinnor så normaliserat att gränserna mellan vad som är en gullig händelse och vad som är ett övergrepp suddas ut. Är det konstigt att det finns så många kvinnor som inte anmäler övergreppen de blir drabbade av? Hur skulle de kunna det när samhället vill få dem att tro att det är en gåva de fått. ”Ta det som en komplimang.” ”Han visar ju bara att han gillar dig.” ”Det är väl kul att du får känna dig uppskattad!”

Kanske någon kysser dig mot din vilja. Kanske någon greppar tag om din rumpa och viskar ”balla balla balla” i örat på dig. ”Tihi. Fnissfniss. Gullegull.”, säger våldtäktskulturen när den koketterar sin existens.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *