Jag läser i kommentarstrådar och inlägg rörande #metoo och slås av tanken ”Är folk verkligen så här jävla kassa på att flirta?!”.

För så måste det ju vara när man efter man uttrycker sin oro för att inte kunna flirta längre av rädsla för att bli anklagad för sexuella trakasserier.

Att så många på riktigt inte kan se skillnad på flirt och trakasserier är så klart jävligt obehagligt. Men om vi för just nu bortser från det förskräckliga med att en hel bunt med män tror att ragg och övergrepp är samma sak (herregud…) så kan jag också tycka att det är jävligt sorgligt att så få behärskar dräggfritt flirtande på grund av att det är awesome!

 

Jag älskar flirtande. Det tror inte alla på eftersom jag också driver opinion kring att män inte ska ge kvinnor oombedda kroppsrecensioner. Så hur går det ihop då? Jo, såklart därför att flirtandet och obehagligt beteende av sexuell karaktär är två helt olika saker.  Och eftersom alla inte har förstått det så kommer här:

 

Flirtskolan – så flirtar du utan att vara ett obehagligt as

 • Jodå, man får titta – i ögonen

Flirtande handlar om ögonkontakt – inte om trånande blickar på diverse kroppsdelar. Du flirtar inte med någon genom att glo på hennes bröst. Du trakasserar däremot någon genom att glo på hennes bröst. So don’t. Om du däremot med nyfikna och uppmärksamma ögon möter hennes blick så är du på rätt väg.

Att fånga någons ögonkontakt tvärs över ett rum, hålla kvar blicken en stund (kanske avfyra ett litet leende) och sedan titta bort är flirtens tjusning och grund. Du ser också ganska snabbt om personen vars blick du söker är intresserad av att du tittar på hen eller ej. Om hen inte är det så backar du. Om hen är det – feel free to continue.

 

 • Flirta utan komplimanger – det går väl inte?

Att börja kasta positiva omdömen om en främmande persons utseende är inte charmigt. Inte. Charmigt. Varför? För att du reducerar ditt intresse till fysiska attribut, för att du meddelar att din åsikt om någons kropp är så viktig att hen ska tvingas höra den och för att du inte har en aning om ifall kommentaren är önskvärd eller inte. Så låt bli!

Svaret på frågan om det går att flirta utan komplimanger lyder därför: för det första är kroppsrecensioner inte komplimanger (det är nämligen mottagaren och inte du som avgör detta) och för det andra så nej, (riktiga) komplimanger behövs inte.

Så vad ska du säga istället? Visa intresse för personen! Ställ frågor och lyssna på svaren! Fokusera på att signalera ”respekt och nyfikenhet” med dina ord och ditt kroppsspråk! Le för fan!

 

 • Ta inte på någon utan godkännande

”Men hur ska hon veta att jag flirtar om jag inte tar på henne?” undrar säkert någon. Om du verkligen inte vet det så är du bra på att tafsa men kass på att flirta och behöver lära dig det omgående.

Flirtar är ögonkontakt, samtal, att fånga och hålla någons uppmärksamhet, att få någon att skratta, att le och få ett leende tillbaka. För att komma hela vägen till kroppskontakt krävs lyhördhet – och mycket av det.

Efter en längre stunds ickefysisk kontakt kan man till exempel prova att ställa sig lite närmare den man flirtar med. Svara personen positivt på det (står kvar eller närmar sig själv lite till, fortsätter att sända ut de positiva signalerna i form av ögonkontakt och leenden etc. etc.) kan du prova att ta ett ministeg till. Kanske snuddar era händer efter ett tag och kanske håller flirten kvar sin hand mot din? Kanske kan era fingrar röra sig mot varandra lite? Kanske du kan fatta hens hand? Är du med?

Och kyssen då? Klart att man ska kunna hångla med någon man precis har träffat – om du försäkrar dig om att hen vill det först! Fråga! Säg något! ”Jag skulle väldigt gärna vilja kyssa dig just nu” till exempel – och vänta på svar. ”Får jag kyssa dig?” – och vänta på svar. Det är inte så svårt.

 

Att flirta är underbart. Roligt, spännande och hett. Men det är inte något av detta om den du flirtar med inte känner likadant. För då är det…? Eeexakt, obehagligt. Kanske till och med trakasserier.

Och om du inte har lust att lägga ner ansträngningen som det jag beskrivit innebär – om du tycker att det är för mycket jobb, att det tar för lång tid, att du inte ska behöva – då ska du ge fan i flirtande. Helst undvika kontakt med andra människor helt och hållet faktiskt. För utan respekt och lyhördhet så är du ett drägg. Utan viljan att ta hänsyn till vad personen du ”flirtar” med vill har du två val: stanna hemma eller bli anmäld.

 

 

 

 

 

4 Comments

 • Nej jag gillar inte idéen på en flirtskola,det är svårt/härligt ändå. Ta inte bort det härliga när man inte vet hur man ska göra.Man kanske gör rätt ,man kanske gör fel men det ligger i affektionen av en annan människa. Det ända som finns är att nånstans inom sig så har man respekt för andra. Sen kan man fumla runt i sitt flirtrika sinne hur mycket som helst

  • Så länge så många män inte kan hantera detta ”härliga” utan att det blir extremt obehagligt för mottagaren så behövs det dessvärre. Det är trots allt viktigare att se till att någon slipper obehag än att säkra att någon annan får göra precis vad som faller hen in.

 • Tankar kring utséende.

  Som människa har vi inbyggt att tycka saker som geometriskt följer gyllenesnittet är vackert
  och ju närmare något följer gyllenesnittet desto vackrare uppfattas det.
  Att vi tycker så tror jag inte är något vi kan ”programera” bort hos oss själva.
  Därimot kan vi ändra på hur viktigt vi tycker ”skönheten” hos en människas kropp är i förhållande till andra egenskaper.
  För en kropps egenskaper är ju så mycket mer än bara dess geometriska form i förhållande till gyllenesnittet
  och att fokusera på styrka, snabbhet, vighet osv. är precis lika mycket en kroppsfixering som utseendet på den.
  Så vad jag tycker vi som människor i stället borde fokusera på är vår hälsa och hur vår hälsa och ohälsa
  tar sig utryck på våra kroppar. För det är faktiskt så att när vi mår bra utstålar vi vår ”inre skönhet”
  och då blir vår kropps yttre skönhet mycket mindre betydelsefull.

  Med den insikten skapas en helt annan bild av vad som är viktigt och viktigt i livet.
  Allt handlar istället om hur utvecklad vår medvetenhet är inom olika områden.
  Sanningen är ju faktiskt den att vår sk. ”fysiska verklighet” inte ens existerar,
  utan är skapat av vår hjärna och är ett sätt för vår hjärna att tolka vibrationer och
  ge mening åt (make sense out of) dessa vibrationer som verklighen består av.
  Enegier som vibrerar efter Gyllenesnittet får oss att må bra och ju längre ifrån desto sämre mår vi av dem.

  Hoppas att med dessa rader ha tillfört något till debatten om utseende.

  • Nej, vi borde fokusera mindre på hälsa. Varför? För att folk generellt inte har en jävla aning om vad hälsa är för något. Hälsa syns inte på utsidan och hälsa är INTE enbart god fysisk form.
   Det vi ska fokusera mer på är istället på att sluta upp att värdera andra människor hela tiden. Snygg eller ful, smal eller tjock, hälsosam eller ohälsosam eller sjuk. Låt. Det. Vara.

   Denna besatthet av hälsa är en stor anledning till att så många människor mår dåligt (och därmed inte har hälsan) idag.
   Bara låt det vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *