Det är en diskussion som dyker upp då och då: kvinnor som blir stämplade som förebilder och som känner att de vill ta avstånd från epitetet.

”Jag är ingen förebild – jag har en massa brister som ni inte ser” känner de sig nödgade att säga.

Och det är inte konstigt. Kvinnor bedöms och granskas hårdare än män. Än manlig förebild hyllas som helhet – de dåliga sakerna upplevs inte som så dålig för att det de gör bra ju är så himla bra. Det är deras bedrifter som håller flaggen, och personliga sprickor stör inte den bilden.

För kvinnor ser det annorlunda ut. Vårt samhälle har fortfarande inte lyckats göra sig av med bilden av yrkeskvinnor som bara prestationsskapare. De är mammor, eller fruar, eller ”snygga”, eller något annat som binder samman hennes privata sidor med hennes prestationer i arbetet.

Därför har den kvinnliga förebilden det betydligt svårare att klara sig igenom förebildsrollen helskinnade. Minsta skavank – sådana vi alla har men som helt plötsligt ska vara något förskräckligt när det gäller en hyllad kvinna – synas och hängs upp som smutsig tvätt. ”Ska inte hon vara en FÖREBILD?!” Och det är också därför så många ryggar från att bli upphöjda till förebilder.

 

Men det gör dem inte mindre viktiga. Om alla inspirerande, drivna och begåvade icke-män som uppmärksammas för sina bedrifter avsäger sig förebildsstämpeln för att de inte känner att de kan bjuda det perfekta paket som väntas så står vi där med en hel bergstopp av mer eller mindre mediokra män. Vi förstärker bilden av det manliga geniet som dominerat genom historien.

 

Därför behöver vi fler kvinnliga förebilder. Förebilder som ska kunna vara tydliga med sin ofullkomlighet eller alls inte ta upp den – beroende på vad de själva känner. Vi behöver det för att ge alla i behov av förebilder alternativ att välja på. Och vi behöver det för att visa att bara för att en gör något bra så betyder inte det att en inte misslyckas med andra saker. Att ingen människa – inte ens dem vi hyllar för något – är fullkomlig.

Självklart behöver vi också vara med och beredda på att ryta ifrån när kvinnliga förebilder hålls intill ouppnåeliga måttstockar. Då måste vi stå redo med exempel på orimligheten i det olika bedömandet av personer med likvärdiga bedrifter men med olika könsidentitet. Men utan kvinnliga förebilder närvarande kommer vi aldrig att komma så långt. Och det kan få ödesdigra konsekvenser för efterkommande generationer.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *