Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, är trött. Han skriver i ett Facebookinlägg att han nu ska berätta sanningen. Det han ska skriva är inte ”pk”, stämmer inte överens med BRÅ:s ”uppfattning” (ja, den ”uppfattning” som har grund i omfattande statistiskt underlag – vetenskapliga analysmetoder, sicket blaha!) eller ”vänstervridna kriminologers uppfattning”. För Peter Springare är så trött.

Vad är han trött på? Han är trött på att människor med utländsk härkomst är överrepresenterade i viss brottsstatistik. Det är detta han nu bara måste berätta. Han kan inte hålla sig längre. Se upp – här kommer ett skepp lastat med Sanningen!

Problemet är bara att vi redan vet att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken – det är inget nytt vare sig i debattklimatet eller i BRÅ:s statistik. Så mycket för det sanningssägandet.

Nu vill Springare gärna måla fram en bild av att han blir kritiserad just för att han är en sådan modig pk-motståndare (som alltså säger det som inte är nytt). Så är det naturligtvis inte. Springare får kritik för att han är så alldeles häpnadsväckande bra på att inte problematisera det han säger.

Frågan man inte kan låta bli att ställa sig är därför: vems ärenden är det du springer, Peter Springare, när du ”presenterar” ett problem som alla redan vet om utan att överhuvudtaget snudda vid en analys om orsak? Inte är det rättsväsendets i alla fall.

När denna Örebropolis radar upp namn där alla utom ett ska få folk att tänka ”det där hör man ju att det är en invandrare!” blir han påhejade som hjälte. När jag skriver texter om att ALLA de namn som radas upp är mansnamn skriker samma människor att jag generaliserar, drar alla över en kam, är rabiat osv. osv. i all oändlighet.

En annan skillnad är att när jag skriver om att alla dessa namn tillhör män skriver jag om varför det är så och vad vi behöver göra åt det. Jag skriver om ett system som gör att det är just män som blir våldtäktsmän. Om hur detta system gör män till våldsverkare. Om ett system som skadar alla människor oavsett kön. Jag konstaterar ett problem, jag förklarar det och jag lägger fram förslag på vad vi kan göra för att förebygga det.

Vad skriver Peter Springare om när det kommer till förklaringar och utifrån dessa även problemlösning? Han problematiserar ingenting, han nyanserar ingenting, han vill inte lösa någonting. Han är för upptagen med att berätta Sanningen om hur invandrarna får vår äldreomsorg och skola att gå på knäna. Det vågar han göra nu för att han snart ska gå i pension. Tidigare har denna ”sanning” – ja, den vi redan känner till – tydligen inte varit så viktig. Så modigt.

Peter Springare är trött. Det skulle jag också vara om jag sprang de onyanserat främlingsfientliga krafternas ärenden och vägrade ta ansvar för det.

6 feb. 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *