De hade det lättare förr – ”Inte alla män”-niskorna. Då handlade argumenten alltid om att inte dra över en kam, inte generalisera, inte svartmåla grupperingar utan hänsyn till individuella skillnader. Men nu velar det. Det råder ambivalens i deras läger.

Ni minns när Anders Borg ska ha visat kuken på en fest? Jo men ni vet, då när han påstås ha tagit på människors kön, skrikit ”hora” och betet sig aggressivt mot värden? Ja exakt, den festen ja. I sin iver att skydda och släta över glömde ”Inte alla män”-niskorna bort sina vanliga argument kring varför man inte ska generalisera och hängav sig istället åt att förespråka att detta händer alla. Alla män hade då plötsligt varit med om att trakassera, kränka och förgripa sig på människor på fest.

Vänta nu, tänkte vi andra. Var det inte lite det vi har pratat om? Är inte detta till och med snäppet vassare anklagelser riktade mot gruppen män än vad gemene feminist och patriarkatkritiker vanligtvis ägnar sig åt? Jag menar, vi brukar ju oftast nöja oss med att påpeka att den stora majoriteten av dem som beter sig så här är män. Nu helt plötsligt är vi framme vid slutsatsen att  – inte bara alla som beter sig så är män – utan att alla män beter sig så. Jeez… Men ok då, ja är det någon som vet så är det ju ni själva.

Och sen kom Calle Schulman och promptade en självförsvarskurs för kvinnor som lösningen på problemet att vi känner oss otrygga i det offentliga rummet. När kritikerna menade att det knappast är den utsatta gruppen som ska betala pengar och gå kurs för att ändra på att de är utsatta som kom svaret: att män skulle ändra sig är lika orealistiskt som det är att stoppa regnet. Bättre då att sälja paraplyer för den som inte vill bli blöt, tyckte Calle.

Om det nu bara skulle vara några ytterst få individer – som ”Inte alla män”-niskorna ju brukar påpeka – som begår våldtäkter så torde det ju inte vara totalt orealistiskt att vi alla arbetar för att de ska sluta. Men nej – lika orealistiskt som att stoppa regnet är det alltså tydligen att få män att sluta våldta. De är en naturkraft. Drabbar dig från alla håll när du minst anar det.

I ett kommentarsfält nära dig skriver män om hur alla kvinnor borde förändra sig (lära sig att säga nej, identifiera och undvika farliga män, akta sig för potentiella våldtäktssituationer etc) som en lösning på problemet med mäns strukturella våld mot kvinnor. Detta är en rimlig lösning tycker man. Faktiskt den enda lösningen. För alla män går det inte att ändra på.

Och så ser vi hur ”Inte alla män” blir till ”Alla män” när det passar sig. När man vill påvisa det omöjliga i initiativen till förändring av gruppen män (där, som vi vet, den stora majoriteten av alla förövare befinner sig). Då ska den överväldigande kvantiteten på dem som isf skulle behöva ändra sig få oss att bli tysta. Få oss att punga upp och gå på en självförsvarskurs istället – köpa ett paraply så att säga.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *