Slår igång datorn på morgonen, kollar nyhetsflödet och möts av detta hos Expressen: ”SVT-chef försöker köpa sex av 15-åring”.

Eller ja. Snarare: SVT-chef söker upp 14-åring på ”sugar dating”-sajt och vill köpa henne tills hon fyller 15 då han ska betala för att ta hennes oskuld. Han vill ju inte vara omoralisk liksom. När mannen blir konfronterad är hans svar som taget ur en dålig remake av ”Pretty Woman” – han ska rädda flickan. Han svarar att han i själva verket är the good guy här. Japp.

De här sajterna som säljer förmedlandet av kontakt mellan unga, vackra tjejer i behov av pengar och rika, äldre män i behov av unga, vackra tjejer utan pengar. Expressen citerar Sugardating.se och dess presentationstext:

När en ung fräsch tjej vill träffa en generös man innan tjejen har lust att stadga sig men ändå har sexuella behov, men ett större behov av ökad inkomst. Mannen har möjlighet att stärka sitt självförtroende när denne umgås med yngre, snygga tjejer som är avsevärt yngre än han själv.

Mmm, romantiskt. Som taget ur en film, eller hur var det nu? På ett annat ställe på sajten ”försvarar” man sig mot anklagelser om att de är en eskortservice med följande text:

Fel, de som använder sig av sugardating är de som ännu inte tagit steget helt ut att börja ta betalt för sexuellt umgänge. Sugardating är till för de som vill ge eller få presenter utan förpliktelser eller baktankar. Får du exempelvis en exklusiv middag på en av stadens finaste restauranger så är det en gåva. Om du vill fortsätta umgås så gör man det då man tycker om sällskapet och inte enbart fortsätter träffas för att få saker i present. Båda parter vet om detta, fast än det kan kännas surt för den så kallade sugardaddyn att ge bort presenter för tiotusentals kronor utan fortsatt kontakt.

Ja, fy vad surt va. Stackarna.

 

Trots att sajterna själva menar att de är renodlade dejtingsajter som inte pysslar med något så olagligt som koppleri så behöver man inte gå längre än till deras egna presentationstexter för att se vad det handlar om: jätteung snygg tjej ska vilja ha sex och pengar – jättegammal rik man ska vilja stärka sitt självförtroende genom att denna jätteunga och sexsugna tjej ska vilja vara med honom – mot betalning.

Tvekar man ändå kan man ta en titt på reklamkampanjerna.

Jag startade ett gratiskonto på en av sajterna, just den där Vd:n så självsäkert hävdar att det inte handlar om sextjänster utan kärleksrelationer. Till SVT har Sigurd Vedal, Vd:n för Richmeetbeautiful.com, svarat så här på frågan om det inte finns några problem med att kvinnliga unga studenter uppmuntras inleda intima relationer med äldre rika män:

Nej, tvärtom, jag tycker det är vackert att folk hittar varandra. Man ska inte bli diskriminerad för att man har mycket pengar. Det finns inget som är olagligt med det här.

På sajten finns det ingen kontroll av åldern man uppger. Informationen jag ombeds uppge handlar uteslutande om min fysiska uppenbarelse. På männens profiler är informationen byggd kring ekonomiskt kapital, utseende och sexlust.

Det råder ingen tvekan kring vad det här handlar om. Inte för mig och inte för den SVT-chef som tycker att hans köp av en 14-åring gör honom till the good guy.

Nej, det handlar inte om några missförstånd. Det handlar om män som än en gång inte ser några som helst problem med att köpa kvinnors kroppar. Det handlar om män som inte ser några problem med att profitera på andra mäns vilja att ”stärka sina självförtroenden” genom att köpa unga kvinnor som inte skulle välja att umgås med dem annars. Det handlar om män som ser kvinnor som en handelsvara. Som kuttersmycken. Som sexleksaker. Det handlar om allt detta samtidigt som alla dessa män ser sig själva som Richard Gere ridandes på sin vita limousin. Som riddare. Räddare. Gudar.

Att lagen säger att den som ”mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse spelar mindre roll för dem. Det handlar ju inte om dem. De råkar ju bara vara rika good guys, och att säga att de inte får köpa andra människor är ju bara diskriminering. Eller hur var det, Sigur Vedal?

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *