Att det diskuteras smink och andra traditionellt (patriarkalt) kodade uttryck på kvinnliga feminister är inte en ny fråga utan en som dryftats i feministiska kretsar länge. Så vad är det som gäller egentligen – gör smink en till en lite sämre feminist?

När jag har skrivit ett debattinlägg med feministiskt anslag (har jag något annat?) så händer det att människor går in på mitt Instagramkonto och raljerar över innehållet. ”Jaha minsann, jo jo! Hon går visst på skönhetssalong den där så kallade feministen!” Att jag gör naglarna en gång i månaden är alltså något som krockar med en del människor uppfattning om hur man får vara som feminist.

Och det kan vara andra saker också: ”Rakar du dig under armarna?! Jag som trodde att du var feminist.” för att ta ett exempel. Kvinnors utseende är alltid en angelägenhet för samhället. Och smink är kanske ett av de mest frekvent diskuterade uttrycken.

Den senaste tiden har jag läst inlägg på inlägg om hur smink påverkar feminism. Spelar det någon roll om en feminist sminkar sig? Är det hyckleri? Är det ok så länge hon inte påstår att det är empowering eller en feministisk handling?

Många tycks vara inne på det sistnämnda: Smink ska problematiseras ur ett strukturellt perspektiv men även feminister får naturligtvis sminka sig – så länge de är medvetna om att de gör det på grund av patriarkatet.

Alltså: sminka på så länge du samtidigt kommer med en analys av ditt eget beteende och hänger lite med huvudet i skam över att du inte lyckats slå dig fri från de skönhetshetsande bojorna.

Nu är ju jag en sådan som sminkar mig, som har kallat det för empowering och som finner både lust och feministiskt pepp i det så det jag säger nu kan ganska lätt avfärdas som ett ”Inte alla män”-försvar. Må så vara. Men låt oss leka med tanken att mina tankar kring det inte är ett försök till berättigande för att få köpa fler läppglans och behaga the male gaze.

Så här: alla estetiska uttryck som är kopplade till kvinnor är påverkade av patriarkala regelverk. Hur kläder är sydda, hur skomodellerna är utformade, vilka frisyrer vi bör ha (lååååångt) osv i all jävla oändlighet. Det här regelverket ska feminismen utmana – inget snack om saken. Men vad händer när ansvaret för att bryta ner det och ta avstånd från det faller på dem som drabbas av det – kvinnorna?

Jo, vi får ytterligare saker att ursäkta. Fler saker att skämmas över, förklara och skuldbelägga varandra för. Det är lätt att fastna i det strukturella fokuset, men vad händer med oss individer som ska driva detta framåt? Hur många fler regler för hur vi är den perfekta kvinnan/medsystern/feministen orkar vi bära innan vi kraschar?

Nej, feminism är inte en guldglittrande aw efter att patriarkatets arbetstid avslutats för dagen. Det ska inte vara roligt – det är en kamp, som många gärna påpekar när nöjet med sminkning tas upp. Men om vi lägger fram det så här: är fler och större krav på kvinnors utseende det vi behöver? Och varför i helvete skulle sminkandet bli bättre om det görs med ett erkännande om att det är problematiskt? Är kvinnors medvetenheten om sin skuld/misslyckande (jo, det är vad det är om en ska vara medveten om att det en gör är skadligt för feminismen) förmildrande omständigheter? ”Om läppstiftet smakar skam så gör du rätt!”? Jag vet inte jag… Hos mig lämnar det hela en besk eftersmak.

Vad händer om vi istället strävar emot att göra kvinnors utseende till en ickefråga? Hon sminkar sig och gillar det – kul för henne. Hon rakar sig inte under armarna för att hon inte pallar eller ser vitsen med det – kanon. Hon köper dyra hudvårdsprodukter och går till frisören var sjätte vecka – okidoki. Hon står bara framför spegeln när hon ska klämma en finne – finemang. Vad händer om vi lägger mindre tid på att diskutera hur andra kvinnor ser ut snarare än mer?

Mitt svar är: vi fastnar inte i att rangordna kvinnor i en hierarki där placeringen avgörs av antalet minuter du lägger på ditt utseende. Ni vet, det där som patriarkatet gjort i x hundra år redan och som vi säger oss vilja komma bort ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *