Alla har hört det någon gång och de flesta av oss har kanske också sagt det själva:

Kan jag göra det så kan alla.

 

Betydelsen är så klart att genom en mer eller mindre spelad ödmjukhet (”jag som är så dålig”) peka på att det en tagit sig för inte är så svårt som man kan tro.

Så vad är problemet med det?

Jo problemet är att det utgår ifrån alla människors lika förutsättningar eller åtminstone att ens egna förutsättningar alltid är sämst. Om vi tar viktminskning, där det här är vanligt förekommande ord, till exempel:

Person A har ”lyckats” gå ner i vikt efter mycket om och men. Väl nerbantad så säger hen till Person B att ”Klarar jag det så klarar du det”. Vad säger Person A egentligen? Jo, naturligtvis att viktminskningen hen har gått igenom var så svår att det kommer att vara lättare för alla andra. Hen säger att vem som helst har samma eller bättre förutsättningar för att utföra samma sak – detta utan att ha en susning om ifall det stämmer eller inte.

Och det här är något vi gör: målar upp oss själva och våra liv som de mest utmanande som finns. ”Klarar vi klarar alla för ingen har det så svårt som vi”, eller hur?

Absolut – det är ”bara något en säger”. Få har nog avsikten att säga att de har det svårast av alla. Men vi vet för ett faktum att de flesta av oss har svårt att se bortom våra egna privilegier och vårt språk är en spegling av det. Ändra språket och ändra synsättet. Ändra synsättet och ändra språket.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *